Zesjes cultuur? : Onderwijsdebat TU Delft

De TU Delft organiseert een aantal (interne) debatten over onderwijs. De aanleiding is o.a. de recente discussie over de kwaliteit van het onderwijs in Nederland, waaronder het studiehuis. Ook in het weekblad van de TU Delft, Delta, is een dergelijke discussie gevoerd en die lijkt de directe aanleiding voor de debatten te zijn.

Het Onderwijsdebat
Onderwijs staat bijna dagelijks in de krant. Het studiehuis deugt niet, het kennisniveau van de eerstejaars is onvoldoende voor een academische opleiding, docenten doen hun werk niet goed, de onderwijsmanagers zijn compleet verkeerd bezig. De verwijten vliegen heen en weer. Ook in onze Delta is deze discussie de laatste maanden intensief gevoerd.

We houden daarom dit jaar drie openbare debatten over onderwijs. Omdat studenten en docenten in het onderwijs centraal staan willen juist aan hen aandacht besteden en van hen horen wat ze van elkaar en van zichzelf verwachten. […]

In het eerste debat (30 november, 16.00-18.00, Cultureel Centrum) is de student het lijdend voorwerp! Welke eisen moeten en kunnen we stellen aan onze studenten? Welke eisen moeten ze aan zichzelf stellen? als aanzet voor de discussie hebben we drie stellingen neergezet, die hier te vinden zijn.

(bron: Blackboard van de TU Delft, alleen toegangkelijk voor studenten en medewerkers)

De site met stellingen bevat een groot aantal verwijzingen en verdieping. Ik vind het essentieel dat alle deelnemers aan een dergelijk debat in ieder geval in staat zijn om de feiten te kennen en op de hoogte kunnen zijn van verschillende commentaren. Eerder schreef ik al dat het hieraan nogal eens ontbreekt in de studiehuis debatten die in de diverse kranten worden gevoerd. Deze discussie lijkt in ieder geval beter onderbouwd (te kunnen) worden. Prima!

Slogans als TU eisvrij? en Zesjes cultuur? worden als aandachttrekkers gebruikt in banners.

Er is overigens een discussieforum op Blackboard, maar daar hebben buitenstaanders niet veel aan, d.w.z. alleen studenten en medewerkers van de TU Delft hebben toegang. Jammer!

Advertenties

Een Reactie op “Zesjes cultuur? : Onderwijsdebat TU Delft

  1. Pingback: Tom en onderwijs » Blog Archive » Onderwijsdebat TU Delft: Inzet of motivatie?