Pabo rekentoets

UPDATE: Download de toets.

In de HP/de Tijd van 13 januari j.l. is de veelbesproken Cito rekentoets van de eerstejaars pabo docenten afgedrukt. Een collega was zo vriendelijk om deze toets in school te verspreiden zodat wij als v.o. docenten eens konden demonstreren hoe goed wij wel niet kunnen rekenen… of niet…

Allereerst bleek ik 46 van de 62 punten te hebben gescoord. Dat betekent gezakt! Gelukkig bleek het antwoordmodel een fout te bevatten waardoor mijn score toch op 47 punten uitkwam:
Volgens HP/de Tijd:

47 tot 55 punten:
Gefeliciteerd, u heeft een voldoende gehaald voor de pabo toets. Een rekenkundige bolleboos bent u weliswaar niet, maar menige pedagogische academie zou u graag als student verwelkomen.

Overigens wil ik meteen als excuus aanvoeren dat ik de toets in een krap halfuurtje op Utrecht Centraal heb gemaakt (al wachtende op een vertraagde aansluiting ) zonder gebruik te maken van een rekenmachiene.

Rekenmachiene?

Ja, inderdaad voor meer dan de helft van de opgave is de controle van het antwoord met een rekenmachine toegestaan. Het gaat namelijk om de manier van berekenen.

Feit blijft overigens dat de toets behoorlijk pittig is. De conclusie die in de kranten wordt getrokken: “Pabo studenten kunnen niet rekenen” is m.i. dan ook onterecht. Het waren zeker geen makkelijke sommen, ik vraag me af welk deel van de volwassen Nederlanders daadwerkelijk een voldoende scoort op deze toets. Toegegeven, met een rekenmachiene in de aanslag en de volle 60 minuten de tijd haal ik een voldoende. Maar niet op mijn sloffen…

De toets is jammergenoeg niet op internet te vinden… Naar de boekhandel dus!

Advertenties

6 Reacties op “Pabo rekentoets

 1. Even kijken of dit ook werkt in WordPress 2.0 (zojuist geupdate via Fantastico)

 2. Pingback: Tom en onderwijs » Blog Archive » Pabo rekentoets (en spellingstoets) toch online gevonden

 3. Hoe bevalt de update? Ik ben nog maar net over naar WP1.5…

 4. Het was een 1-click install met behulp van Fantastico/Cpanel. Het werkte in 1x zonder problemen. Al mijn plugins werken nog en zo ook mijn theme.

  Alleen het redirecten van mijn feed (weblog.tomkooij.nl/?feed=rss2) naar feeds.feedburner.com/TomEnOnderwijs werkte niet meer. Dat gebeurt via modrewrite in de .htaccess (nerd alert) en dat werkte niet meer. Heb ik opgelost door de oude .htaccess uit een backup over de nieuwe te kopieren.

  Overigens is er volgens mij zeer weinig verandert in WP2… Ik kan geen enkele reden noemen om over te stappen. Het zou wat mij betreft ook WP1.6 kunnen heten.

 5. Aha, bedankt voor de info. dan wacht ik wel op 2.1 ofzo…
  Trouwens: leuk zo’n dagelijkse (?) delicious-post!

 6. uhm, rekenmachiene? ik ben er toch van overtuigd dat het woord rekenmachine is…. misschien ook die taaltoets eens maken? :p