Mijn GPS omzwervingen

In navolging van Pierre en Michel heb ik mijn Garmin GPS 12 (een oude 12 kanaals handheld GPS, zonder DGPS/WAAS etc) een nachtje in de tuin gelegd en de track uitgelezen. Ik heb de GPS elke 30 seconden een punt laten vastleggen en aangezien de GPS maximaal 1024 punten kan opslaan heb ik 8,5 uur gemeten; Van 19:00 tot ergens midden in de nacht. Ik heb de GPS in een Tupperware achtig doosje in het midden van de tuin neergelegd. Het plastic doosje heeft nauwelijks invloed op de ontvangst van de GPS, maar was m.i. wel nodig voor een verdwaalde regen/sneeuwbui. Het was overigens een kraakheldere nacht, maar het doosje is door ochtenddauw (aan de buitenkant) nat geworden. Niet voor niks dus.
Ik heb vandaag geen tijd voor een uitgebreidde analyse, maar de plaatjes uit Google Earth wil ik niemand onthouden:

GPX track
GPX track ingezoomd
Gelukkig ligt de gemiddelde positie van de GPS volgens de kaart van Google Earth tenminste in mijn achtertuin. De spreiding is opmerkelijk: De spreiding NNW-ZZO is veel groter dan de spreiding loodrecht op deze richting.

De ontvangst in de tuin wordt sterk beperkt door het woonhuis (aan de NNW kant) en een oud schoolgebouw achter de tuin (Zuid). In de track is dit goed te zien, de spreiding in NNW-ZZO richting is ruim 60 meter, terwijl de spreiding loodrecht daarop minder dan 15 meter is.

De relatieve fout ten opzichte van de echte locatie van de GPS ontvanger in de tuin kan ik niet bepalen, aangezien de coordinaten van mijn achtertuin mij onbekend zijn. Het is m.i. zeker niet ondenkbaar dat deze hele track een aantal meters “naast” de officiele plaats in de tuin ligt. Ik zal hopelijk volgende week nog een meting doen met de GPS om te onderzoeken of de gemiddelde plaats van beide metingen overeenkomt.

Conclusies:

 • De “omzwervingen” van de GPS in mijn achtertuin worden schijnbaar voornamelijk bepaald door beperkte ontvangst (bebouwing).
 • De nauwkeurigheid van de gemiddelde GPS positie is onbekend, maar lijkt t.o.v. Google Earth heel behoorlijk, dwz binnen enkele tientallen meters, zoals verwacht.

2 Reacties op “Mijn GPS omzwervingen

 1. Spectaculaire resultaten!
  Heb je de gemeten positie al eens vergeleken met een gedetailleerde topografische kaart?
  Waar je dan waarschijnlijk wel tegenaan loopt is tegen een afwijkende map-datum, want de nederlandse topografische kaarten staan niet ingesteld op WGS84. Zie o.a. http://www.go-gps.nl/pages/gps/kunnen_start.php voor meer info.

 2. @DuiMDog:
  Bedankt, en bedankt voor de link.

  Ik heb de gemiddelde GPS positie nog niet vergeleken met een gedetailleerde kaart oid. Je kan wel in de bovenste schermfoto zien dat de gemiddelde GPS positie i.i.g. in mijn achtertuin lijkt te liggen tov de straatinformatie in Google Earth.

  Het zal er dus zeker geen 100 m naast liggen. Maar ik twijfel er niet aan dat de afwijking zeker in de orde van 10 meter zal zijn.

  Ik ben benieuwd of de gemiddelde postitie overeenkomt met een meting die ik volgend weekend hoop te doen.