Americium 241 (2)

Na wat opzoeken in Binas en wat eenvoudig rekenwerk ben ik tot de conclusie gekomen dat ik zeer waarschijnlijk niet binnenkort dood ga aan stralingsziekte.

Wat is er gebeurt? Vorige week maakte ik een rookdetector open, en tot mijn verbazing was de activiteit van de stralingsbron groter dan ik ooit had gemeten. Ik schreef: Ik heb nog nooit zoveel piepjes gehoord! Toen ik een Geiger Mueller teller in de buurt van de sensor hield.

Nu dan maar wat echte (?) wetenschap:

Met een Geiger-Mueller telbuis tel ik ongeveer 600 alfa deeltjes per seconde, op een afstand van 1 cm van de Am 241 bron. Aangenomen dat de teller slechts 25% van de deeltjes telt, is de straling in werkelijkheid 4x zo groot. Anders gezegd: als je de sensor op je huid plakt dan wordt je huid met 2400 alfa deeltjes per seconde gebombardeerd (1).

2400 alfa deeltje per seconde, is dat veel? De energie van de alfa deeltjes is enkele MeV (Mega electron volt). Dat klinkt als veel, maar het is erg weinig. De energie van 2400 deeltjes is in de orde van 1e-9 Joule. Dat wil zeggen 1 nano Joule per seconde. Dat is verwaarloosbaar weinig.

Ik durf de sensor niet tegen mijn huid te plakken, maar in theorie zal het weinig kwaad kunnen.

Wat heb ik nu geleerd? De activiteit van een stralingsbron lijkt indrukwekkend als een duizenden deeltjes per seconde worden uitgezonden, maar het is in werkelijkheid verwaarsloosbaar. Ik heb nu een beeld gekregen over de grote orde van stralingsactiviteit, dit moet ik aan mijn leerlingen overbrengen! 

(1) De activiteit van de Am 241 is volgens het opschrift op de sensor 37 kBq. Dit betekent dat er gemiddeld 37000 kernen per seconde vervallen. Er ontstaan dus ongeveer 37000 alfa deeltjes per seconde in de bron, maar deze worden in alle richtingen uitgezonden. De GM teller ontvangt slechts een deel van de straling. De orde grootte van de meting lijkt dus aardig te kloppen.

Advertenties

2 Reacties op “Americium 241 (2)

 1. > niet binnenkort dood

  Gunstig 😉

  Ik begrijp dat je een GM-teller hebt die Alfa’s kan meten. Wat is het er voor een? Glas- of mica venster?

  Leuke link:

  http://www.nuclides.net/applets/radioactive_decay.htm

 2. Het is een teller van het Deense merk Frederiksen. (http://www.sflab.dk/, model 5135.20, staat niet meer in de katalogus)

  Beschrijving van de sensor:
  GM-rør monteret i hus med Ø 10 mm opspændingsstang. Forsynet med beskyttelseshætte. Kan registrere alfa- beta- og gammastråling.

  Tja… Zal het glas of mica zijn?? Ik leer mijn leerlingen altijd mica.

  Tom