Tesla coil

Zo’n ding moet ik ook hebben…

6 Reacties op “Tesla coil

 1. Ik heb er een aantal gemaakt.

  Inspiratie kwam uit het oude natuurkunde kabinet (1925) van mijn school, waar er een stond. De versie van Siemens-Halske die in 1925 was geinstalleerd werd overigens in de 60er jaren (ik zat er in het begin van de 70er jaren) vervangen door een zelfstandig werkend exemplaar. Ze hadden een tram-trafo op de kop getikt toen in Haarlem de trambaan werd opgedoekt: 220V in en 2Kv bij 5A uit. Aan de 220V kant zat een regelbare ballast-weerstand van 5 straalkachels, aan de uitgang het schema zoals je dat op http://www.tb3.com/tesla/theory.html kunt zien. De vonkbrug bestond uit 5 plakken koper die met mica gescheiden waren. De condensator was een grote stapel glasplaten met zink ertussen.

  Ik zat gelukkig bij de enige leraar die dit ding durfde aan te zetten: Marc Walen (RIP). Hij had de gewoonte om, als hij dacht een groepje leerlingen te hebben met werkelijke interesse, de oude apparatuur in het kabinet te demonstreren.

  Daar hoorde overigens ook de originele klos van Ruhmkorff uit 1925 bij, die oorspronkelijk de Teslagenerator had aangedreven. Dit was een groot bakbeest van ruim een meter lang dat tegen de muur bevestigd was en bij droog weer vlammen van een halve meter kon trekken. Met vochtig weer wist je echter nooit waar ze naar toe zouden gaan. Aandrijving ging uit de 220V via een ballast-netwerk en een kwikstraalonderbreker.

  Ik heb jaren lang allerlei trafo’s gehamsterd om Teslageneratoren mee te maken. Hier geldt uiteraard: Hoe groter, hoe beter. Maar als je een ontsteek-trafo van een oude oliekachel kunt scoren dan ben je al half onderweg. Die dingen leveren 10KV bij 1A in, en zijn kortsluit-vast. Neon-trafo’s zijn ook uitstekend. Verder is het loodgieteren ;-).

  En uiteindelijk wil je natuurlijk dit:
  http://members.iinet.net.au/~pterren/

 2. Pfff, maar goed dat ik op tijd ook het weblog van herkomst herkend had. Ik had hem bijna als SPAM gemarkeerd in de edublogs-verzamelaar. ­čÖé
  Tesla coils kun je toch bouwen in Command & Conquer? ­čśë

 3. @Pierre: Oeps. Ik zal voortaan duidelijkere berichtjes tiepen.

 4. @Paul: Bedankt voor je uitvoerig commentaar! Het commentaar is veel interessanter dan het originele bericht. Tijd voor een RSS feed met comments.

 5. Als je ├Ęcht grote vonken wil zien bezoek dan (als je in de buurt bent) het Science Museum in Boston waar ze de originele VandeGraaf generator hebben staan. Zie http://www.mos.org/sln/toe/toe.html. Echt super spectaculair!

 6. @DuiMDog: Bedankt voor de link!