Op de hoogte in Den Haag

Afgelopen woensdag, 22 maart, was ik met een 5vwo klas (NG/NT) aanwezig bij de opening van “Op de Hoogte“.

Het project “Op de hoogte in Den Haag” genereert een attitude- en gedragsprikkel voor scholieren van 4 en 5 VWO, met als primair doel leerlingen kennis te laten maken met de keuzemogelijkheden voor vervolgstudies en daarmee uiteindelijk de instroom naar het hoger onderwijs te vergroten.

“Op de hoogte in Den Haag” vindt plaats van oktober 2005 tot en met juni 2006, waarbij twee maal per week één klas wordt uitgenodigd om in Den Haag op de bovenste etage van de Hoftoren een presentatie bij te wonen. Deze presentaties worden gegeven door topwetenschappers van Nederlandse Universiteiten en managers uit de praktijk. Na deze duo-presentatie bezoeken de leerlingen een relevante (bedrijfs)locatie waar de opgedane kennis in de praktijk wordt gebracht. De praktische instellingen kunnen bedrijven, musea, overheidsinstellingen of kennisinstellingen zijn.

(bron)

De locatie (de bovenste verdieping van de prachtige Hoftoren, het ministerie van OCW in Den Haag) is natuurlijk fantastisch en inspirerend. De sprekers waren van hetzelfde niveau:

Vooral de presenatie van Robbert Dijkgraaf was fantastisch en erg inspirerend. Daar is nog lang over doorgepraat, ook de volgende dag op school. Overigens is de bijeenkomst als webcast in zijn geheel terug te kijken. Ik hoop dat de organisatie me zal toestaan om het filmpje ook in de les te gebruiken en eventueel hier te plaatsen.
Daarna hebben we een bezoek aan de werkkamer van de Secretaris-Generaal van het ministerie van OCW, drs. Koos van der Steenhoven, die een goed verhaal vertelde over “hoe wordt je topbestuurder”. Interessant vond ik vooral de manier waarop deze top manager over zijn zwakke punten en hoe hij daarmee omgaat sprak.

Tenslotte hebben we de dag afgesloten door een bezoek aan de tentoonstelling “Wheel of Invention” van het Europeesch Octrooi Bureau in Rijswijk. We werden rondgeleid door goede geinformeerde enthousiast gidsen, alle lof daarvoor, maar het blijft een tentoonstelling: Saai in de multimediale wereld.

Conclusie: een zeer geslaagde middag. Een 10 met een griffel voor Robbert Dijkgraaf en een dikke 9 voor de organisatie.

2 Reacties op “Op de hoogte in Den Haag

  1. Koos van der steenhoven zal ongetwijfeld hebben gesproken over : hoe word je een topbestuurder (zonder t svp). sorry beetje lullige reactie, maar het zou wel goed zijn als leraren een beetje op hun grammatica letten. Met vriendelijke groet, F. Jansen

  2. Tja, grammatica is niet mijn sterkste punt, dat mag duidelijk zijn.