Audiocomments

Gisteren hoorde in de Edukast 125 een stukje door mij ingesproken commentaar; Een audiocomment. Het viel me meteen op dat het nogal monotoon klonk; ik las namelijk een uitgeschreven stukje tekst voor. Hoe kwam dat zo? Ik had spontaan een stukje ingesproken, maar was daar niet zo tevreden over. Toen ik het terughoorde waren er m.i. te veel “ehhh”, “aahhs” en verprekingen. Daarom heb ik het stukje uitgeschreven en opnieuw ingesproken. En dat hoor je. De spontaniteit van een audiocomment is helemaal weg. En daarmee ook de toegevoegde waarde, ten opzichte van een geschreven commentaar.
Het commentaar heb ik voor het gemak uit de edukast geknipt:

[audio:Edukast-125-audiocomment.mp3]

Als experiment heb ik als reactie hierop een spontaan stukje ingesproken voor een nieuwe edukast:

[audio:audiofeedback-edukast.mp3]

Overigens heb ik dit commentaar ingesproken met een nieuwe lowcost Logitech Skype headset. Het eerste commentaar was ingesproken met een USBlaster headset die ik nog ergens op zolder had liggen, dit omdat mijn goede oude Labtec Axis de geest heeft gegeven. Ik ben nog steeds niet echt tevreden over de geluidskwaliteit: Veel ruis en je hoort me te veel ademen, volgens mij had ik daar met de Labtec veel minder last van.
Geen idee of Pierre het wil afspelen, maar ik heb wel een belangrijk ding ontdekt: Audiocommentaar voegt wel degelijk iets toe t.o.v. geschreven commentaar, namelijk spontaniteit, emoties e.d. Dit ondanks versprekingen… ik lees, ik las, ik heb gelezen…

2 Reacties op “Audiocomments

  1. Hallo Tom,
    Grappig, ik had exact dezelfde ervaring als die jij nu beschrijft. Wat ik inmiddels ook begrijp is dat je je zelf het meest ergert aan de uh’s en ah’s. Anderen valt dat veel minder op, want die horen je het altijd al zeggen:-)
    Zie ook mijn stukje zelfevaluatie op mijn weblog van vorige week.

  2. Hoi Tom,

    Dank je voor de audiocomment. Je kunt hem nu terugluisteren in EduKast nummer 126 op:
    http://www.edukast.nl/item/2006/4/2/edukast-126-20060402