Een uurtje camtasia…

Ik had vanmorgen twee tussenuren, waardoor ik uiteindelijk precies 1 uur de tijd had om een hobby projectje te beginnen: Het maken van een screencast van het zogenaamde COMPEX examen Natuurkunde.

COMPEX staat voor COMPuter EXamen; Het is een computerdeel in het centraal (schriftelijk) eindexamen. Mijn school doet er als proef al een paar jaar aan mee, maar vanaf 2007 is dit computerexamen verplicht voor het vak Natuurkunde 1,2.

De leerlingen moeten hiervoor o.a. een aantal specifieke computervaardigheden extra opdoen in het kader van “Videometen”. Eigenlijk heel raar; net voor het examen leren ze nog even een programmatje waarmee ze kunnen meten in een filmpje. Het voegt werkelijk niets toe aan hun kennis, maar ja, de Minister wil graag computer examens, en zo geschiedde.

Ik heb dus precies 1 uur met Camtasia gestoeid en hier is het resultaat; Een screencast van 8 minuten ongeveer waarin ik de eerste twee onderdelen van het 2004 examen voordoe.
Dit is overigens het tweede probeersel; De eerste versie van een paar weken terug was duidelijk een leermoment. Over deze versie ben ik redelijk tevreden.

Het is mijn bedoeling om een lange screencast te maken waarin ik een heel examen uitwerk (30 minuten) en een tiental korte (30 seconden) waarin ik de specifieke vaardigheden kort toelicht. Het zal een hele klus worden, maar ik probeer e.e.a. voor a.s. maandag af te hebben…

2 Reacties op “Een uurtje camtasia…

 1. Hoi Tom,

  Het lijkt me een mooi voorbeeld van waar je de beperkte beschikbare tijd flink oprekt door ze de instructie in een ‘zo vaak als je wilt bekijken’-vorm aan te bieden.
  Twee tips/vragen:
  * de opname is erg groot (hoge resolutie op je opnamemonitor). Mijn scherm staat op 1024 x 768 en dus kan ik niet het hele filmpje + de knoppen onderin in beeld krijgen
  * nu is het filmpje maar 8 minuten en kan het er best één zijn. Maar er zitten nu al een aantal duidelijke ‘stappen’ in. Als je die stappen voor jezelf vooraf bepaald, dan kun je er ook voor zorgen dat je het filmpje eenvoudig op kunt knippen. Dus als je bijvoorbeeld na de eerste stap (‘het bekijken van het filmpje en het groter/kleiner maken van de video’) ook in je demo een pauze inbouwt waarin je met woorden die stap even samenvat dan kun je na afloop het filmpje daar knippen in kleinere stukken die ook zelfstandig te bekijken zijn of die het mogelijk maken naar een punt in het hele examen te springen terwijl hij ook gewoon als geheel te bekijken is.

  Succes met de screencast!

 2. @pierre:
  Bedankt voor de feedback. Ik ben nu bezig met kortere filmpjes die telkens 1 specifieke vaardigheid demonstreren, met een korte samenvatting als afsluiting.

  640×480 bleek onleesbaar, maar 800×600 met zoomen lijkt goed te werken.