Reflectie op screencast over videometen

De screencasts voor de COMPEX videomeet vaardigheden ga ik als volgt opzetten:

 1. Ik maak korte filmpjes waarin ik telkens op een specifieke vaardigheid inga.
 2. Ik sluit de filmpjes af met een herhaling
 3. De filmpjes samen vormen de uitwerking van een of meerdere examens.
 4. Ik kies voor 800×600 met zoomen. Dit is voldoende duidelijk en geeft acceptabele bestandsgrootte.

Met dank aan feedback van o.a. Pierre Gorissen.
Als test ben ik begonnen met een filmpje over het hart van het videometen; het eigenlijke uitvoeren van de videometing. De screencast is hier te bekijken. [Edit: Nu staat de 800×600 versie online, eerder had ik per ongeluk de 640×480 versie geupload.]
De screencast is (nog) niet af. Even een reflectie:

Wat ging er goed?

 • De screencast is binnen redelijke tijd te maken
 • De screencast heeft toegevoegde waarde en is duurzaam (te gebruiken in de toekomst)

Wat kan beter?

 • Ik heb te weinig tijd besteed aan het nabewerken: De overgang van uitleg naar samenvatting is niet op het juiste moment gekozen, waardoor een stukje uitleg mist (is nu verloren gegaan). Het laatste stukje had weggeknipt moeten worden.
 • Zo nu en dan is een gong te horen die aangeeft dat ik er iets met het draadloze netwerk gebeurt: Alle andere software uitzetten.
 • De audio is slecht: Er zit een kraak in mijn SB Live! geluidskaart dan wel headset.
 • De laatste seconden audio missen volledig: Hoe kan dat?

Al met al heb ik weer ruim 2 uur besteed. Ik ben nu wel zover dat ik echt “productiewerk” kan gaan doen. Morgenavond helaas een ouderavond, maar in het weekend moet ik tijd hebben om van een aantal vaardigheden screencasts te maken, die goed genoeg zijn om bewaard te blijven en beschikbaar gemaakt kunnen worden voor leerlingen.

Binnenkort meer in dit theater.

Advertenties

2 Reacties op “Reflectie op screencast over videometen

 1. Hoi Tom,

  Afmeting (hoogte/breedte) van het filmpje is veel beter/bruikbaarder zo.
  Sowieso ook leuk om naar te kijken omdat het een onderwerp is waar ik niets van weet (ik ben dus al nieuwsgierig naar het volgende filmpje).
  De keuze voor de herhaling vind ik een interessante. Immers, de leerling zou zelf de uitleg zo vaak als hij wil terug kunnen kijken. Ik zeg niet dat het een slechte keuze is, want het voelde heel natuurlijk aan tijdens het bekijken. Ook al omdat het tempo in de herhaling anders is dan in de eerste keer uitleg.
  Je zult er dan wel secuur op moeten letten dat je in de samenvatting geen nieuwe info geeft (ik geloof niet dat je dat nu doet, dus dat is geen probleem), want na één filmpje op deze wijze bekeken te hebben zal een leerling die er vanuit gaat dat hij/zij de uitleg in het eerste deel begrepen heeft mogelijk/waarschijnlijk direct doorklikken naar het volgende filmpje/de volgende stap.

 2. Pierre: Bedankt voor de feedback!

  Overigens kwam ik er tijdens het maken van de herhaling achter dat ik wel nieuwe informatie wilde geven; iets dat dus toegevoegd moet worden in het normale filmpje.