Camtasia audio bug (opgelost)

Ik ben druk bezig met het maken van een aantal screencast over Videometen in het kader van het COMPEX (Computer examen) Natuurkunde 1,2.

Het lukt inmiddels aardig, maar ik loop tegen een vervelende Camtasia/Flash bug aan, waar Hans Mestrum vorig jaar september al over schreef; De laatste 10 tot 30 seconden audio van een screencast verdwijnen tijdens het produceren van de Flash film. De screencast heeft in Camtasia gewoon audio tot het eind, maar in het Flash filmpje stopt de audio abrupt in de laatste 30 seconden. Ik heb als tussenoplossing maar een stukje tekst aan het einde van het filmpje toegevoegd (credits). In plaats van 5 seconden laat ik deze tekst 40 seconden staan. Het werkt, maar het is geen pretje…

Ik gebruik de laatste versies van zowel Camtasia als de Flash player.

Erg irritant!

Edit: De bug is nu opgelost, maar het heeft me ruim 2 uur puzzelen gekost…

Het blijkt geen Camtasia bug, maar een Codec probleem. Specifiek in de Frauenhofer MP3 codec die bij Windows Mediaplayer 10 geleverd wordt.

De oplossing:

Ga naar Configuratiescherm > Geluid > Hardware > Audio Codecs > Eigenschappen. Als Frauenhofer IIS MP3 codec de (Professional) versie is dan zit het probleem in deze codec.

Ga naar C:\Windows\System32 en zoek het bestand l3codeca.acm. Dit is de juiste versie van de Frauenhofer MP3 codec. Kijk in Eigenschappen > Versie van dit bestand, het controleer dat het versie 1.9.x.x is. Als alleen l3codecp.acm te vinden in (versie 3.3.0.44) dan is alleen de professional versie geinstalleerd. Installeer dan de oude codec door Windows Media Encoder 7.1 (NIET 9.0) te installeren. Deze is te vinden op: ftp://customer:support@supportftp.techsmith.com/wmencoder71.exe

Tot zover geen probleem, maar ik kreeg na het installeren van de codec uit Windows Media Encoder geen enkel geluid meer uit Flash filmpjes van Camtasia. Op de een of andere manier gebruikte Camtasia niet de juiste codec voor het coderen van de MP3 audio. PCM audio werkte wel gewoon. Camtasia opnieuw installeren had geen resultaat.

Uiteindelijk heb de l3codeca.acm handmatig via in het registry geregistreerd, d.m.v. het volgende registry script. (via Chris Lanier’s Blog):

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Drivers32]
“msacm.l3acm”=”l3codeca.acm”
“msacm.l3codec”=”l3codeca.acm”

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\drivers.desc]
“l3codecp.acm”=”Fraunhofer IIS MPEG Layer-3 Codec (professional)”

Plak het script in notepad, noem het l3codec.reg en voer het uit. Merk op dat de beschrijving van deze codec (professional) niet klopt, dit moet (advanced) zijn. Ik heb niet uitgeprobeerd of dit uitmaakt en/of noodzakelijk is voor het goed functioneren van Camtasia.

5 Reacties op “Camtasia audio bug (opgelost)

  1. Compiment dat je het werkend hebt gekregen. Weer een hele stap in je leertraject zullen we maar zeggen ūüėČ Alhoewel je natuurlijk liever hebt dat het gelijk werkt.

  2. @Hans: Jep. Wat een ellende. Een halve middag verprust aan codecs, terwijl ik volgende week mijn screencasts beschikbaar wil hebben voor leerlingen…

  3. Pingback: Tom en onderwijs » Blog Archive » De eerste screencasts zijn er…

  4. Pfff, meteen maar even ge-FURL-ed. Ik gebruik de export naar Flash eigenlijk niet op het moment, maar goed om de oplossing alvast bij de hand te hebben.

  5. Hoe het kan dat de MP3 codec alleen in combinatie met de Flash output dit soort wangedrag vertoont snap ik dan ook weer niet.

    (Ik vraag me overigens af of het echt alleen in combinatie met Flash gebeurt, ofdat het altijd gebeurt met MP3 geluid)