Computer rukt op bij examens

De computer blijft oprukken bij de examen in het voortgezet onderwijs. Dit jaar is het bij elf vakken mogelijk naast het volledige papieren examen een versie op de computer te gebruiken. Ongeveer 196.000 leerlingen doen dit jaar examen.

bron: Algemeen Dagblad, zaterdag 8 april 2006, blz 12. (ANP bericht)

Mijn school doet dit jaar voor het vierde achtereenvolgende jaar mee met COMPEX (COMPuter EXamen) Natuurkunde 1,2. Dit jaar is deelname nog vrijwillig, maar volgend jaar wordt COMPEX verplicht voor Natuurkunde 1,2. Er zijn ook compex examens voor Wiskunde, Biologie, Aardrijkskunde, Economie, de Kunstvakken en beroepsgerichte vakken op het vmbo. Deze zijn vooralsnog niet verplicht.
Computer Examen houdt in dat een deel (voor natuurkunde 30%) van het examen afgenomen wordt op de computer. Het gaat dan om vaardigheden die specifiek op de computer getoest worden, d.w.z. het gebruik van bepaalde applicaties. Voor de kunstvakken en beroepsgerichte (vmbo) vakken zijn er “beeldscherm examens” waarin vragen met bijvoorbeeld film materiaal e.d. worden aangeboden niet op papier aangeboden kunnen worden.

Voor het Natuurkunde 1,2 examen gaat het deels om opgaven die normaal op papier gemaakt worden, specifiek het systeembord, dat in het COMPEX examen gesimuleerd wordt m.b.v. het programma ISSN/Systematic in plaats van dat de leerlingen lijnen trekken op een afdruk van het systeembord op papier) en deels opgaven die de vaardigheden met een computerprogramma toetsen (Excel, Coach 5). Vooral dat laatste heb ik moeite mee; Het COMPEX examen komt hierdoor m.i. neer op het leren van een trucje op de computer. Overigens is het voor mij een hele toer om leerlingen dat trucje aan te leren. Zie hiervoor de berichten over de screencasts.

Nu is het leerlingen aantal bij Na 1,2 vaak zo rond de 20, dus nog vrij makkelijk te regelen. Logistiek wordt het pas echt interessant als computer examens hun intrede gaan doen bij vakken als Nederlands, waar toch gauw meer dan 100 kandidaten aan meedoen op een middelgrote school zoals de mijne (>900 leerlingen). Regel daar maar eens computer werkplekken voor met schotten tussen de afzonderlijke computers. Lijkt me een regelrechte ramp. Ik vraag me dan ook serieus af of dit ooit gaat gebeuren.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.