Vakantie (2): Ontwikkel een Bètalab.

Zojuist schreef ik al dat ik van mijn vakantie geniet, door te werken aan nieuw onderwijs. Vandaag en morgen werk ik aan de ontwikkeling van een lessenserie/project getiteld “Meten aan je lijf”. Een vakoverstijgend project waarin meten en verwerken centraal staat. Daarbij speelt het gebruik van de computer een grote rol.

Speciaal hiervoor hebben we een deel van het natuurkundelokaal omgebouwd tot “bètalab”, een plek waar leerlingen in de toekomst (zelfstandig) kunnen werken aan bètavakken; Computers en meetapparatuur zijn beschikbaar en in de toekomst zal het lokaal opengesteld worden voor groepjes leerlingen. Dit alles in aanloop naar een volledige uitgerust lab in een nieuw schoolgebouw dat over enkele jaren gebouwd wordt.

Op dit moment is het nog niet zover dat de leerling zelfstandig in het bètalab aan de slag kan. In dit project staat de leerstof (meten met de computer) nog centraal en het lokaal wordt in klasverband gebruikt. Overigens zie ik dit niet als een probleem; Als eerste experiment in de onderbouw is het al vernieuwend genoeg. Ik behou liefst het goede en probeer vanuit het goede te verbeteren. Niet heel vernieuwend, maar wel gedacht vanuit kwaliteit.

Maar nu het lokaal deels ingericht is, staat de mogelijkheid open om het lokaal volgend jaar een aantal middagen vrij te roosteren en begeleiding van docenten/TOAs in te roosteren. Dan is een echt bètalab geboren en kunnen zelfstandige opdrachten ontwikkeld worden waarin het leren van de leerlingen (in een lab) centraal staat.

Vakantie is leuk!

Advertenties

Reacties zijn gesloten.