Klaas is lid van de onderwijsbond CNV

In 1986 studeert Klaas af als eerstegraadsdocent Nederlands en vindt na lang zoeken een baan in het voortgezet onderwijs. Door de HOS (herziening onderwijssalarissen) is zijn beginsalaris erbarmelijk laag. Maar Klaas houdt van het onderwijs en staat met veel plezier voor de klas. Over een jaartje of 15 zal hij kunnen doorstromen naar schaal 12, zodat hij uitzicht heeft op een heel behoorlijk salaris. Ondanks dat het CNV meegewerkt heeft aan de HOS en daarbij de nieuwe docenten geslachtoffert heeft voor de zittende garde, wordt Klaas lid van de onderwijsbond CNV.

In de eerste 8 jaar van zijn carrière wordt Klaas tweemaal ontslagen vanwege het last-in-first-out principe. Als jonge docent vliegt hij als eerste eruit als het leerlingaantal afneemt. Jammer voor Klaas, maar hij blijft gemotiveerd en vindt telkens weer een nieuwe baan. En na een aantal jaren tijdelijke en part-time banen de hebben gehad, waarbij hij vaak op twee scholen tegelijkertijd werkte, heeft hij in 1993 eindelijk een full-time baan op 1 school gevonden.

In 1996 gaat er op zijn school een collega in de sectie Nederlands met pensioen, en Klaas heeft eindelijk zekerheid; Bij teruglopend leerlingen aantal zal de net aangestelde nieuwe collega ontslagen worden. Klaas heeft niets te meer vrezen. Inmiddels is het uitzicht op promotie naar schaal 12 een beetje uitgesteld, maar over een jaar of 10, zal Klaas naar schaal 12 doorstromen. Ondanks zijn lage salaris is Klaas tevreden; Ooit zal hij een marktconform salaris verdienen.

In 2003 wordt het functiewaarderingssysteem ingevoerd, met steun van de onderwijsbonden. Klaas is verbijstert: Zijn uitzicht op schaal 12 verdwijnt als sneeuw voor de zon. Hij is een docent is hart en nieren en wil niets liever dan voor de klas staan. Maar voor de klas zal hij nooit meer dan schaal 10 verdienen. Klaas accepteert het vanwege zijn liefde voor het onderwijs.

In 2006 bedenkt de onderwijsbond CNV dat het last-in-first-out principe afgeschaft moet worden. In 2007 wordt het ingevoerd in de CAO. Het schoolbestuur van Klaas wil graag “Het nieuwe leren” invoeren. Klaas is een beetje skeptisch, maar probeert het beste ervan te maken. De ouders zijn nog veel skeptischer; Het leerlingenaantal op de school loopt dramatisch terug.

Per 1 augustus 2008 wordt Klaas ontslagen vanwege teruglopend leerlingen aantal. Vanwege de vergrijzing in het onderwijs, is het last-in-first-out principe afgeschaft, zodat Klaas, 50, al 25 jaar docent en lid van het CNV, nu op straat staat.

In zijn woonplaats is een vacature Nederlands voor 12 lesuren, onvoldoende om van te leven. Klaas vindt echter snel een nieuwe fulltime baan, maar dan 30 kilometer van zijn woonplaats. Klaas heeft zijn CNV lidmaatschap ondertussen opgezegd.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.