Onderwijstijd

Toen ik vorige week besloot om weer eens te gaan bloggen heb ik me voorgenomen om vooral over vakinhoudelijke zaken te praten, en me niet te laten verleiden tot gezeur over Nieuw Leren, BON, Competenties e.d.

Maar goed, plan mislukt:

Ik maak me zo langzamerhand steeds meer zorgen over de onderwijstijd discussie. Het lijkt erop dat steeds meer scholen gedwongen worden om bizarre maatregelen te treffen:

Een leerling op onderwijstijd.nl

Ik heb een hekel aan de nieuwe onderwijstijd, want bij ons hebben we nu rare roosters. Normaal gesproken hadden we één week toetsweek en dan twee toetsen op een dag. Nu hebben wij eerst vier uur les en dan nog één toets en dat twee weken lang. Dit vind ik raar en erg irritant. Bovendien kan je je door die rare weken niet goed concentreren op een toets. Ook krijg je nu van die begeleidings uren om maar aan uren te komen.

(bron)

Oorzaak: Een toetsweek telt volgens het ministerie maar voor de helft als onderwijstijd.

Kritisch kijken naar de onderwijstijd vind ik een goede zaak, maar dit slaat echt nergens meer op.

Advertenties

2 Reacties op “Onderwijstijd

  1. Ik las op BON al dat er tegenwoordig veel meer getoetst zou worden dan in het verleden. Wat je hier nu aanhaalt lijkt van de onderwijstijd een geklutst ei te maken. Weer zo’n regel die een averechts effect heeft.

    Overigens lijkt het mij dat de scholen er niet toe gedwongen worden; ze zoeken slechts de makkelijkste (=goedkoopste) uitweg uit hun spreadsheets, zonder te kijken naar wat ze op de werkvloer aanrichten……

  2. “Overigens lijkt het mij dat de scholen er niet toe gedwongen worden; ze zoeken slechts de makkelijkste (=goedkoopste) uitweg uit hun spreadsheets”.

    Daar ben ik het niet mee eens: Omdat toetsweken maar voor 50% als onderwijstijd tellen worden scholen in feite gedwongen deze af te schaffen, of (voor deze lumpsum financiering) nog eens 50% extra lestijd aan te bieden. Omdat ze binnen de huidige jaartaak van leraren toch al geen 1040 uur halen gaat dat nooit lukken.

    De enige manier om 1040 uur les aan te bieden is om de vakantie later te laten beginnen, toetsweken af te schaffen en ’s avonds te vergaderen…
    Gelukkig heeft mijn school nog niet voor dit soort maatregelen gekozen. Maar wie weet worden ze nog wel gedwongen???