Een glas breken met geluid

Een wijnglas breken door hard te zingen, theoretisch kan het, maar in de praktijk blijkt er 130-140 dB nodig te zijn om een wijnglas te breken (bron). Veel te hard voor een normale stem dus, en ook te hard voor een demonstratie in de klas, want de pijngrens is ergens rond de 120 dB. 130 dB in de klas is misschien wel haalbaar, maar te gevaarlijk.

Toch lijkt het te kunnen:

(Mythbusters)

De proef wordt ook gedemonstreerd door David Goodstein in “The Mechanical Universe” (aflevering 17 resonantie). Maar nu juist deze aflevering is helaas niet op Google Video te vinden (in tegenstelling tot veel andere afleveringen) en de video on demand optie doet het alleen vanuit de V.S. en Canada.
“The Mechanical Universe” is overigens uitgezonden door Teleac als “Klassieke Mechanica”.

Opmerkelijk is in ieder geval dat Goodstein de proef in een gewone collegezaal uitvoert. De geluidssterkte moet dus enigszins binnen de perken zijn gebleven.

Misschien is de oplossing het glas dat Goodstein gebruikt. Hij maakt geen duur wijnglas kapot (althans niet met de luidspreker) maar een bekerglas. Dit bekerglas is ongetwijfeld gehard en dus breekbaar glas. Helaas kan ik de proef niet zelf uitvoeren… Ik zou het graag een keertje proberen!

Advertenties

4 Reacties op “Een glas breken met geluid

 1. Helaas is een van de bronnen van het bovengenoemde kennislink artikel:

  H. Kruglak, R. Hiltbrand en D. Kangas, ‘Shattering glass with sound simplified’, The Physics Teacher 28 (1990), 418

  Nu net NIET in de online archives van dat tijdschrift te vinden… 😦

 2. ik heb deze proef zelf ook uitgeprobeerd voor mijn profielwerkstuk op school en wij hebben een wijnglas lagen springen met een veel lagere aantal db dan 120 a 140 db!

  als je zoals velen weten een dubbele frecuentie van de resulnantie op een voorwerp afstuurd krijg je een dubbele trilling en een hogere energie.
  dit is aan te tonen met de proef van melder.

  als je meer energie in het glas douwd door de dubbele frecuentie van de resulantie te nemen zal het glas op een lager aantal db springen.

  ik heb om de theori erover te bekijken eerst een stuk touw genomen die gespannen door hem aan 1 kand vast te maken andere kand over een katrol te leggen en een gewicht aan het uiteinde van het tauw te hangen. door trillingen op het touw te brengen kan je 1 halve harmoniche trilling tonen door een dubbele resulnantie krijg je 1 voledig harmonische trilling dit werkt ongeveer hetzelfde bij het glas.

  inplaats van dat het glas naar binnen en naar buiten gaat krijg je een dubbele trilling door het glas waardoor er niet 2 kanten naar binnen gaan en 2 naar buiten maar 4 naar binnen en 4 naar b uiten in theori.

  dit heb ik zelf niet kunnen bewijzen aangezien ik geen high speed camera heb. als iemand daar een filmpje van heeft zou ik die graag willen hebben vanwege men profielwerkstuk

 3. wij hebben het overigens met oude boxen gedaan en een entoon generator. en een simpele osiloscoop met microfoon meer niet. niet met zo plank met een gat erin wat ze bij het filmpje deden. wij zaten ook ongeveer op de 500 hz ik heb het filmpje als bewijs dus als je die erbij wil hebben kan ik dat regelen

 4. hey, wij proberen ook een glas te laten springen voor ons profielwerkstuk en hebben eerst alle eigenfrequenties berekent voor verschillende glazen. Het probleem is dat het springen van een glas maar niet wil lukken bij ons. Kan iemand ons helpen?