Laatste kans om spy-sat USA193 te zien

De beschadigde spionagesatelliet USA193 zal in maart “neerstorten“, omdat de baan van de satelliet dan zo laag is dat deze in de dampkring zal verbranden. Omdat de satelliet niet werkt, kan deze niet met behulp van zijn eigen motor in een hogere baan worden gebracht.

De satelliet is zo groot dat brokstukken (waaronder brandstoftanks met het zeer giftige hydrzine) op aarde zullen neerstorten. Om dit te voorkomen zal de sateliet zeer waarschijnlijk in de vroege morgen van 21 februari boven Hawaii worden vernietigd door een Amerikaanse ASAT raket. De brokstukken van de satelliet zullen dan alsnog in de dampkring verbranden. Overigens is het goed mogelijk dat de ASAT aanval op de satelliet een politiek statement richting China is. China heeft immers vorig jaar ook laten zien dat ze in staat zijn om een satelliet te vernietigen.

USA193 komt echter in ieder geval nog een keer recht over Nederland, door de lage baan zal de sateliet goed te zien zijn. Hopen op goed weer dus en kijken op 20 feb 19:43. Visible Pass Details

Advertenties

Een Reactie op “Laatste kans om spy-sat USA193 te zien

  1. UPDATE: Omdat het 21 februari volle maan is (maansverduistering dus volle maan) is het maar de vraag om USA193 met magnitude +2 wel te zien zal zijn in de stad.

    Dan maar wachten tot 31 maart voor een heldere (-2) fly-over van het International Space Station.