Formulekaart niet meer toegestaan bij eindexamen wiskunde havo/vwo vanaf 2009

De CEVO heeft besloten om het gebruik van de formulekaart voor wiskunde niet meer toe te staan bij de examinering van de programma’s van de vernieuwde tweede fase vanaf 2009 (havo) en 2010 (vwo). Het beleid ten aanzien van het gebruik van de grafische rekenmachine verandert niet.

[bron]

Advertenties

9 Reacties op “Formulekaart niet meer toegestaan bij eindexamen wiskunde havo/vwo vanaf 2009

 1. Onderaan staat: “Bij de examens zal het gebruik van de GR toegestaan blijven tijdens de hele zitting. (..) Daarmee blijft het dus ook mogelijk dat kandidaten informatie opslaan in het geheugen van de GR om die te gebruiken tijdens het examen. Het besluit om de formulekaart niet meer toe te staan is daarom in feite alleen maar een signaal naar docenten en leerlingen dat bepaalde kennis gewoon behoort te zijn opgeslagen in het geheugen van de leerling.”

 2. Hoewel ik het helemaal niet slecht vind dat leerlingen de afgeleide van 1/x uit het hoofd weten, twijfel ik wel aan het nut van de afgeleide van a log x. Of de primitieve van ln x.

  Het zijn natuurlijk gewoon keuzes die gemaakt worden.

  Ik zou als leerling de halverings formules van simpson maar gewoon in de GR zetten. (sin a + sin b = 2sin(a+b)/2*cos(a+b)/2 (oid). Het nut van het uit het hoofd leren van dit soort regels ontgaat me.

 3. En BINAS dreigt ook uit het examen van 2010 te verdwijnen. Dat wil niet zeggen dat er van alles uit het hoofd geleerd moet worden. De belangrijkste tabellen worden waarschijnlijk in lesboeken afgedrukt, en bij het eindexamen gegeven. Is er bij wiskunde niet een club die goed verdient aan deze formulekaarten? (want goed verdienen aan BINAS dat doet de uitgever ervan wel)

 4. wat zijn dit voor nonsenspraktijken!!
  stelletje…..!!!

 5. Ik heb die formules (en ik heb aan het einde van dit jaar examen uit mijn hoofd geleerd. Zo heb je het gewoon veel sneller bij de hand en dergelijke. Het is alleen zwaar nutteloos verder.

  Bovendien vergeten organisaties als de CEVO enzo, dat leerlingen tegenwoordig veel meer leren bij wiskunde dan vroeger, dat heeft de leraar ons duidelijk gemaakt.

  Vroeger was wiskunde echt een vak waar je allemaal dingetjes uit je hoofd moest leren en vervolgens moest toepassen. Dat is ook moeilijk, maar ik weet in ieder geval dat ik toch echt van beter wiskunde onderwijs geniet, omdat wiskunde vandaag de dag meer is dan toepassen. Ik begrijp gewoon echt waar ik mee bezig ben. Ik weet precies wat een helling is en hoe mensen op bepaalde formules zijn gekomen (de formules op de formule kaarten) en ik denk dat dat juist ECHTE wiskunde is.

  En ik sta een heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel hoog cijfer :D.

 6. Het afschaffen van de formulekaart is een stap terug in de tijd.
  Het is namelijk de vraag of het (hersen)geheugen wel betrouwbaar genoeg is om kritische informatie op te slaan.
  Leer mensen a.u.b. om een goede databank (c.q. formulekaart) te hanteren. In dat geval zullen hun producten een betere kwaliteit hebben.
  vrgr
  Willem Kunst, ict ontwerper

 7. Dus, als ik het goed begrijp krijg ik geen formule kaart bij mijn examen (2009) van de HAVO. Maar heb ik wel de mogelijkheid om de formules (van een formulekaart) op te slaan in de grafische rekenmachine zonder dat deze gewist moeten worden bij aanvang van het examen? Dus mijn vraag: wordt het opslaan van formules in de rekenmachine toegestaan en word je hier niet voor gestraft?

  mvg, Miranda Lahuis

 8. hippocratius

  Men mag de rekenmachine niet wissen of de inhoud bekijken. Dit is de school verboden

 9. Ik zit in Franrijk op school, nu inde 6e profiel: science, wat overeenkomt met het nederlandse profiel NG&NT. In Juni doe ik examen en aangezien ze in Frankrijk niet zo iets hebben als binas of de formule kaart voor wiskunde zijn wij verplicht alle formules uit ons hoofd te leren. Gelukkig bestaat er de grafische rekenmachine en is het wel toegestaan om formules op te slaan. Nu vroeg ik me af, waar op internet ik die formules (die in Frankrijk grotendeels hetzelfden zijn) zou kunnen vinden en hoe ik die automatisch, met behulp van de kabel, er op kan zetten. Ik hoop dat iemand me hier mee zou kunnen helpen.